KariTapaniHaapasalo Energiaa sopusoinnussa yli puoluerajojen.

Energiaa tuottamaan 3=1

Energinatuotantoon liittyvä keskustelu käy todella kuumana. Päällimmäiseksi käsitykseksi jää useinmiten, että toisen tuoma ajatusmalli pitää estää toteutumasta tai vallalla oleva käytäntö ajaa alas. Kenelläkään ei tunnu olevan selkeää vaihtoehtoa, joka loisi yksiselitteisesti parhaan mallin tuottaa energiaa Suomen tarpeisiin.

Toivoen, että kukaan ei ottaisi hernettä nenäänsä niin laitan oman pienen ajatuksenpoikasen, joka tietyssä valossa vaikuttaa jopa utopistiselta, mutta sovittelevalla tavalla.

Ydinvoimaloille on varattu suuret maa-alueet joiden hyötykäyttöä suosittelen tässä kehittämään.

Tuuliolosuhteita silmälläpitäen ne sijaitsevat otollisella paikalla TUULIPUISTOJA ajatellen.

Auringon ja valon keräilyyn sieltä löytyy hyvin tilaa AURINKOKENNOPUISTOJA ajatellen.

YDINVOIMAA siellä jo tuotetaan.

Fosiiliset polttoaineet olisivat ulkopuolisia eikä niitä päästettäisi alueelle.

Maallikkona mietin kuinka menisi päivällä tuotettava energia suoraan jakeluun ydinvoimalan laitteiden kautta.

Aurinkoenergiaa pistettäisiin töpseleihin päivällä, kun samalla voisi tuottaa myös tuulivoimalla energiaa tai tyynellä ilmalla ei tuottaisi, mutta pilvisellä säällä ja yöllä taas tuottaisi, jos vähänkin tuulee. Ydinvoima jylläisi omia aikojaan niinkuin ennenkin.

Ei tarvitsi taistella vaan ajanmyötä näitä elementtejä voi kompensoida toimimaan paremmin yhteen, jotta saavutetaan tuottavuudeltaan ja ilmastonmuutosta huomioiva, paras mahdollinen lopputulos.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sinänsä ajatuksena ihan hyvä lähteä siitä, että ei riideltäisi vaan etsittäisiin yhteistä.

Kuitenkin kuvitelma siitä, että ydinvoimaloille olisi varattu suuret alueet, ei pidä paikkaansa. Loviisan Hästholmen on alle neliökilometrin saari. Olkiluodon pinta-alaa en tähän löytänyt mutta luulisin, että se ei ole oleellisesti suurempi. Olkiluodossa on yksi tuulivoimala.

Hanhikiven niemen alue on hieman suurempi, ilmeisesti noin 500 hehtaaria.

Suomen suurin tuulivoimapuisto, teholtaan 90 MW, yhteensä 28 voimalaa, sijaitsee Kalajoella 1500 hehtaarin alueella. Joten kovin suuria määriä tuulivoimaloita ei pystytä sijoittamaan ydinvoimaloiden yhteyteen.

Vertailun vuoksi suunniteltuja, uusia, modulaarisia ydinvoimaloita voidaan sijoittaa alle 10 hehtaarin alueelle ja niiden tehot ovat silti suuremmat kuin tuon Suomen suurimman tuulipuiston.

Joka tapauksessa nostan hattua sille, että yrität miettiä rakentavia ratkaisuja.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Olkiluodossa oli yksi tuulivoimala, mutta se purettiin jo pois. Se oli koko ajan rikki.

Käyttäjän KariTapaniHaapasalo kuva
Kari Tapani Haapasalo

Nämä suoja-alueet minulla oli mielessä, koska epätodennäköisesti rakennetaan asutusta. Riittäisikö vieläkään kannattavaan tuuli,-aurinkopuiston rakentamiseen : )

Kuinka lähellä ydinvoimalaitosta saa asua?
Viranomaissäädökset (Säteilyturvakeskuksen YVL-ohje 1.10) kieltävät pysyvän asutuksen perustamisen noin yhtä kilometriä lähemmäksi ydinvoimalaa. Laitosaluetta ympäröi suojavyöhyke, joka ulottuu noin viiden kilometrin etäisyydelle laitoksesta. Suoja-alueelle ei saa sijoittaa tiheää asutusta, sairaaloita tai laitoksia, joissa käy tai oleskelee huomattavia ihmismääriä. Pysyvien asukkaiden määrä tulisi pitää pienempänä kuin 200 henkilöä. Sisäasiainministeriön määräyksen mukaisesti on määritelty noin 20 km etäisyydelle laitoksesta ulottuva varautumisalue, jolle viranomaisten on laadittava väestönsuojelua koskevat yksityiskohtaiset pelastussuunnitelmat.

Toimituksen poiminnat